Josep Sabanès i Casasampera ha pintat sempre del natural. El seu gran estudi es la Natura, devant del paisatje que ell ha triat i ha interpretat a la seva manera. Sempre ha fet la pintura a l’aigua : l’Aquarel-la i l’Aiguatinta, que ha treballat abdues, amb estil propi, ja que es autodidacte Tambè dibuixos a llapis, boligraf, i rotulador . Va neixer a Sant Vicens dels Horts, al nº 30 del carres Nou, l’any 1922.

RESENYA PERSONAL

Com a autopresentaciò us diré que fa molts anys, el meu servei militar em portà per terres del Pirineu: Olot,Camprodon, Ripoll, Sant Quirze de Besora, etc. posant-me en contacte per primera vegada (doncs jo no havia sortit mai de Barcelona i els seus voltats), amb el paisatje de muntanya i em vaig quedar tant meravellat que agafant un bloc i llapis vaig començar a dibuixar pels afores d’Olot, tenint quasi sempre com a fons la dentada serra del Puigsacalm i Santa Magdalena, muntanya sagrada, llavors per a mi, i tant o mès misteriosa que el Fuji-Yama o el Kilimanjaro, fins a converetir-se la seva ascenciò en un veritable neguit. I en els descansos de les marxes que feiem pels voltants, mentres els companys feien petar la xerrada amb les noies, a la plaça dels pobles, jo assegut en un recò, dibuixava els porxos de Santa Pau o el campanar de Sant Privat de Bas, i com que trobava pocs seguidors per acompanyar-me, en les estones lliures m’en anava tot sol, de masia en masia travesant boscos i torrents, no sense una mica de temeròs respecte al començament. I aixì em va agafar la febre de l’excursionisme, vici terrible que no em deixà mai mès, corrent de llavors ençà gran part de les muntanyes del país, amb la motxilla a l’esquena i dintre d’ella la carpeta i la capça d’aquerel-les … i encara no he parat, com un condemnat. I aixì començà la meva trajectoria d’excursionista-pintor. I aixì es la meva obra, sense recorgalaments, sense simbolismes, sens abstraccions cerebrals, tal com jo veig i sento el paisatje.

JOSEP SABANÈS,1986

CRITIQUES

Un excel-lent aquarel-lista català d’ara el tenim en Josep Sabanés, la mostre del qual a la Sala d’Art Roger se-m fa l’honor de presentacenyidar.Prou conegut arran d’altres axposocions, Josep Sabanès coneix la tècnica de la pintura a l’aigua com pocs dels seus conrreadors. El toc destre, suau o anérgic, les transparències, la matisada gradació del color, la cenyida ordenació estructural són, entre d’altres, les constants mès reexides de l’assenyat quefer plàstic de Josep Sabanès, técnica i concepte en conjunciò a bastament assolida. Els ritmes lineals i la llum assenyalen els trets essencials d’aquestes correlacions ordenadores i, ben entès, estrictes. Tanmateix hem parlat de transparències, d’ordenacions cromàtiques, de llum, de ritmes lineals, i caldrà insistir-hi arran de l’obra de Josep Sabanès. Hem parlat, donç del rovell de l’ou de l’aquarel-la, del que la fa o la desfà, del que l’afirma o la nega. Sense transparencies, sense gradacions cromàtiques, o llum, sense ritmes lineals, no hi ha pintura a l’aigua autèntica, ni caldeà buscar-hi, si mès no, expressiò plàstica, conjunciò perfecta Intel-ligencia-asensibilitat. Els element básica que hom demana, nìtits i ben harmonitzats, els trobareu, intactes, a les aquerel-les, tantes vegades esmentades del nostre expositor, tot allò que hi ha de voluntat d’estil, de compromis impressiò-expressiò, d’entreguardar l’equilibri delconjunt, tot el que Eugeni d’Ors abastava com a “obra ben feta”, i que ara es negligeix amb tanta freqüencia. L’Aquarel-la catalana d’avui tè ja, amb Josep Sabanès, un nou mestre.

ANGEL MARSÀ 1980

EXPOSICIONS

Va començar a exposar les seves obres als locals de la U.E.C. i altres Entitats Excursionistes. I làny 1953l’him fou acceptada una aquarel-la per l’Exposiciò Municipal de Belles Arts de Bardcelona, i aixì, entre intervals i pauses, va reempendre l’empenta a partir dels anys 70.

1976-“BANCO MERCANTIL E INDUSTRIAL”l –Barcelona
1977-“GALERIA 15×30”, – i, “EXPO-ART MIRET”, de Barcelona.—“VISUART” , Vilanova i la Geltrù. 1978-“GALERIA MUNTANER 500”, i, “COL-LEGI D’ADVOCATS”, Barcelona – “CAIXA ESTALVIS PENEDES, Igualada – “SALA GOYA”, Albarracin.
1979-“SALA ROGER”, Barcelona.- “CAIXA DE PENSIONS”, Esplugues de Llobregat.
1980-“SALA ROGER”,- “CAIXA PENSIONS”, Sant Antoni, Barcelona.-“CAIXA DE PENSIONS”, Manresa. 1981-“GALERIA RIBA”, Barcelona.- “INICIATIVA I TURISME”, Tarragona.
1982-”SALA ROGER”- “GAUETS”, Lès, Vall d’Aran –“LOCAL CONVERGENCIA” Sants, Barcelona – “INICIATIVA I TURISME”, Tarragona
1983-“SALA ROGER”, Barcelona.
1984- “SALA ROGER”, – i,”CENTRE CIVIC DE SANTS”, Barcelona.
1985-“CAIXA DE PENSIONS”, Sant Vicents dels Horts.-“CAIXA DE BARCELONA”, Sants.
1986-“GALERIA D’ART DEL VALLES”, Sant Cugat.
1991-“GALERIA ZURBARAN” – i,”CIRCULO CATALAN DE MADRID”, Madrid. – “VELAZQUEZ-GALERIA”, Valladolid. 1994-“SALA EXPOSICIONS LA BARRACA “, Delta de lEbre.- “UNIÒ EXCURSIONISTA DE CATALUNYA”, Barcelona. 1995-“COTXERES DE SANTS”, Barcelona.
1996-“CAIXA TARRAGONA”, Amposta.
1998-“CENTRE COMERCAL LLEIDETÀ”– “COTXERES DE SANTS”, Barcelona.
2000-“AGRUPACIÓ AQUAREL-LISTES DE CATALUNYA”, Barcelona
2001-“FUNDACIO CLUB NATACIO “, Barcelona.
2005-“AGRUPACIO D’AQUAREL-LISTES DE CATALUNYA”, Barcelona.
2009-“COTXERES DE SANTS”, Barcelona.

COL-LECTIVES

De l’Agrupaciò d’Aquarel-listes de Catalunya, a La Virreina , i a la Caja Madrid. Bienals al Palau Reial de Pedralbes, i l’Hospital de la Santa Creu. Cotxeres de Sants. “Joan Baptista Plana” a Tarragona -1986.
“Salón de la Aquarela” de Bilbao- 1984.
XLVI Salon Internacional de Artes Plàsticas, Valdepeñas. 1995.
I Salon Internacional d’Avingon. –Diploma d’Honor. Evian – Menciò Honorìfica. Medalla de Plata de lÀgrupaciò d’Aquarel-listrs de Catalunya. 2008.
I Festifal Internazionale dell’Acquwewllo. Bellagio. 2009.

Josep Sabanès i Casasampera, va morir el 19 d’octubra del 2011. e.p.d.